Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.


Dé Vlaamse plek voor uw HT en Filmkennis !
 
IndexGalerijLaatste afbeeldingenZoekenRegistrerenInloggen
Om jullie beter te kunnen dienen is het forum verhuisd naar Home-theater.be Groeten en tot daar! De beheerder en mods.

 

 3d dead?

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Stijn
Admin
Stijn


Aantal berichten : 6574
Registratiedatum : 03-11-10

3d dead? Empty
BerichtOnderwerp: 3d dead?   3d dead? Icon_minitimezo okt 02, 2011 11:45 am

Volgend artikel in De Standaard viel me op:


Citaat:
Een kater in 3D
Het zorgenkind van Hollywood

Holywood maakt zich zorgen over 3D. Het snufje lost in Amerika de verwachtingen allesbehalve in. Bioscoopinkomsten kelderen, het publiek mort, 3D-tv's verkopen voor geen meter. In België valt het mee: ‘Wij gaan niet door een ontnuchteringsfase. We waren al nuchter.'

De film die in Amerika de voorbije twee weekends de meeste bioscoopticketjes deed verkopen in Amerika is geen splinternieuwe blockbuster, maar The lion king. De Disney-klassieker werd opnieuw uitgebracht, maar dan in een 3D-versie. Een handigheidje dat al meer dan 60 miljoen dollar over de toonbanken deed rollen. U ziet daarin een bewijs dat het geweldig gaat met 3D? Helaas. Fout gedacht.

Hollywood maakt zich de laatste maanden grote zorgen over zijn kip met de gouden eieren. Toen de stereoscopische 3D gelanceerd werd, goed twee jaar geleden, hadden de studiobazen in Los Angeles nog de dollartekens in de ogen.

Ze zagen er een oplossing in om de terugvallende inkomsten uit de dvd-verkoop op te vangen. Films in 3D brachten in het begin ook miljarden dollars in het laatje. In de slipstream van Avatar scoorden alle 3D-films goed, het leek wel alsof Hollywood opnieuw op een goudader was gestuit.

Maar de laatste maanden gaat het niet zo goed meer. De hype is voorbij en Hollywood zit met een kater. Meer zelfs: er heerst lichte paniek.

Vooral op de beurzen dan. Het aandeel van het Dreamworks van Jeffrey ‘3D gaat 2D vervangen' Katzenberg is in een jaar tijd 40 procent in waarde gedaald. Dat is volgens analisten te wijten aan de slabakkende inkomsten uit 3D. RealD, een bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D, zag zijn aandeel met 45procent dalen. En ook Regal, een van de belangrijkste bioscoopuitbaters in de VS, doet het schabouwelijk op de beurs.

Zonder brilletje

Logisch, want ook aan de kassa's doen 3D-films het slecht, zo berekende het Amerikaanse magazine Slate. Ten tijde van Avatar haalden 3D-versies van films makkelijk tot dubbel zoveel inkomsten binnen als de 2D-versies. Die 3D-bonussen zijn in twee jaar tijd weggesmolten. Tegenwoordig doen 3D-versies het vaak minder goed dan hun 2D-broer. Slate omschrijft 3D als ‘zo niet dood, dan toch dodelijk gewond.'

Het ziet ernaar uit dat Hollywood de kip met de gouden eieren zelf de nek heeft omgewrongen. En dus wordt de zwartepiet doorgeschoven. Naar de bioscoopuitbaters bijvoorbeeld. Want zij vroegen in de VS al snel tot 20procent meer voor een ticketje voor een 3D-film. En volgens PriceWaterhouseCoopers willen Amerikanen geen 4dollar extra betalen voor een film in 3D.

De consument zélf heeft ook zijn aandeel in de erbarmelijke toestand waarin 3D zich bevindt. Tien procent van alle mensen is anatomisch niet in staat om het 3D-effect te zien. En dan is er het aanhoudende gemor over de brilletjes. Studies bewijzen dat filmliefhebbers wereldwijd het háten om met zo'n zware, donkere bril op hun snoet in de cinema te zitten. En dus is het wachten op 3D zónder brilletje.

Bioscoopuitbaters en consumenten hebben er dus zeker iets mee te maken, maar het lijkt erop dat het vooral de Hollywoodstudio's zijn die boter op het hoofd hebben. Panasonic-topman Andrew Denham zei het al in Wired: ‘Hollywood heeft 3D beschadigd door na Avatar zoveel slechte 3D-films uit te brengen.' Hij verwoordde daarmee de kritiek die bij velen leeft. Studiobaas Katzenberg geeft de criticasters verrassend genoeg gelijk. ‘We hebben ons publiek al meermaals ontgoocheld en er is een wantrouwen gegroeid.' Met andere woorden: 3D-drollen als Clash of the titans hebben bezoekers zo ontgoocheld, dat ze nu wel twee keer nadenken voor ze extra geld uitgeven voor een 3D-film.

Getuige daarvan de tegenvallende box office-cijfers voor Kung fu panda2. Uit een rondvraag in Frankrijk blijkt dat maar 20 procent van alle bioscoopbezoekers tevreden is met de kwaliteit van 3D.

‘Het werkt niet'

Het gaat dus niet goed met 3D-films in de bioscoop. Dat is jammer, maar hoeft niet dramatisch te zijn. De ongeschreven wet in Hollywood zegt immers: in de cinema's kun je scoren, maar de grote winsten maak je in de huiskamer dankzij dvd-verkoop en tv-uitzendingen. Helaas mangelt het ook daar. De als ‘revolutionair' aangekondigde 3D-tv's verkopen voor geen meter. De Consumer Electronics Association voorspelde een jaar geleden dat er in de VS op dit moment 2miljoen 3D-tv's zouden verkocht zijn. Ze zaten er bijna met de helft naast. Bovendien blijkt de potentiële markt heel klein. Amper 13procent van alle Amerikaanse gezinnen zou geïnteresseerd zijn om binnen het jaar een 3D-tv te kopen, zo leerde een rondvraag van IHS iSuppli.

Het enthousiasme bij zenders om dingen in 3D uit te zenden is dan ook héél klein. Het WK Rugby zou gefilmd worden in 3D, maar wegens de beperkte afzetmarkt werden die plannen geschrapt. Australië was een van de landen die bedankten voor de rugbybeelden in 3D. De tv-zenders haalden er zelfs hun 3D-transmitters weg. In de VS wordt intussen luidop gespeculeerd over het einde van de sportzender ESPN 3D, die pas goed een jaar geleden werd gelanceerd. Of zoals de eigenaar van basketteam Dallas Mavericks zei: ‘Sport in 3D werkt niet. Een groep kerels gaat écht geen geld uitgeven om met brilletjes op hun hoofden als idioten naast elkaar te zitten.'

België

Hoe zit het intussen bij ons? In de bioscopen gaat het nog steeds meer dan aardig, zeggen de belangrijkste bioscoopuitbaters. En ze hebben cijfers om het te bewijzen. Volgens Stijn Vanspauwen van de bioscoopketen Utopolis koos 60procent van de bezoekers van The Smurfs voor de 3D-versie. Bij Harry Potter lag dat zelfs op twee derde. ‘Ook al omdat onze meerprijs veel lager ligt dan in Amerika.'

Het grote verschil met Amerika, zo zeggen de bioscoopuitbaters, is hun attitude. ‘Wij gaan niet door een ontnuchteringsfase omdat we nuchter waren van bij het begin', zegt Myriam Dassonville van Kinepolis. ‘We hebben 3D nooit als de nieuwe kleurenfilms beschouwd. We hebben er nooit wonderen van verwacht. We geloven erin, we hebben er ook in geïnvesteerd, maar nooit blind.'

Het ligt ook aan het Europese publiek, zegt Bruno Plantin-Carrenard van UGC: ‘Het publiek is hier volwassener. Mensen weten welke films ze in 3D willen zien en welke niet. Ze gaan niet zomaar naar alles kijken. Zowel bioscopen als bezoekers zijn hier veel selectiever als het om 3D gaat.' Zowat een derde van alle bioscoopschermen in België kan 3D-films spelen. En het ziet er niet naar uit dat er onmiddellijk veel zullen bijkomen.

In de bioscoop werkt 3D nog, in de huiskamer is 3D bij ons zo goed als onbestaande. Er is geen enkele zender die ‘op korte termijn' enige plannen heeft in 3D, al worden er wel ‘experimenten' uitgevoerd en ‘ervaring opgedaan'. De prijs voor een 3D-productie ligt nog te hoog. De enige 3D die u kan bekijken, zit dus in de catalogi van Telenet en Belgacom. Samen hebben ze niet eens tien films in drie dimensies, porno niet meegerekend. ‘Het aantal opvragingen blijft ook heel beperkt', zegt Stefan Coenjaerts van Telenet.

Catch 22

Alle zenders en operatoren zeggen hetzelfde: ‘we zijn er klaar voor, maar we wachten met 3D-programma's tot er genoeg 3D-tv's verkocht zijn'. Dat is een catch 22 want de consument wacht dan weer om 3D-tv's te kopen tot er effectief iets op tv te zien is. Jessica Mertens van GFK: ‘Tussen januari en juni 2011 werden er in ons land 514.000 plasma-tv's verkocht. Tien procent daarvan ondersteunt 3D-technologie. Een jaar geleden was dat nog maar 1procent van de verkochte tv's.' En ook al leggen de fabrikanten heel erg de nadruk op die 3D, de aankoop van die toestellen wil niet zeggen dat de klanten ook effectief gebruik maken van 3D, zegt Mertens. ‘Die toestellen hebben ook andere functies, zoals internettoegang, bijvoorbeeld. Wij hebben sterk de indruk dat gebruikers er vooral van overtuigd zijn dat internettoegang via de tv veel toekomst heeft.'

Ook van de verkoopcijfers van de 3D-blu-rays valt een mens niet bepaald omver. Cindy Van Mulders van marktonderzoeker GFK: ‘Tussen januari en juni was 6procent van de verkochte blu-rays een 3D-film. Er werden in totaal 500.000 blu-rays verkocht.' Het gaat dus om amper 30.000 exemplaren in een half jaar tijd. Ter vergelijking: in dezelfde periode werden 6,5 miljoen gewone dvd's verkocht. ‘De 3D-penetratie gaat inderdaad trager dan voorzien', zegt Van Mulders. ‘We merken dat de consument niet altijd op zoek is naar nieuwe dingen. En we hebben ook net heel wat vernieuwingen achter de rug. De consument was net gewend aan de blu-ray, en nu is hier alweer 3D. Het is een groeimarkt, maar het zal wat meer tijd kosten dan voorzien.'

3D lijkt dit najaar voor zijn grote examen te staan. Absolute topregisseurs als Francis Ford Coppola (Twixt), Martin Scorsese (Hugo) en Steven Spielberg (Tintin) brengen hun Grote 3D-debuut uit. Als die de meerwaarde van 3D niet aantonen, zou het format wel eens dood kunnen zijn, nog voor het goed en wel tot leven kwam.
Terug naar boven Ga naar beneden
https://htff.actieforum.com
 
3d dead?
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
 :: Home Theater :: Nieuws op HT gebied-
Ga naar: